17 Nisan 2008 Perşembe

Eğlenceli çalışmalar

tiltview1 Günlük işleri yapmaktan sıkıldığımız zamanlarda kafamızı o anda yaptığımız işten uzaklaştıracak, eğlenceli şeyler yapmak isteriz.

Böyle zamanlarda yaptığımız şeylerden biri de resimlere bakmaktır. Daha önce çekip bir kenara arşivlediğimiz resimlerimize bakarız, onları slide gösterisi şekline getirip, karşısına geçer yanımızdaki birisine gösteririz.

Zaten çoğu zaman anlamlı isimler vererek kategorilere alt klasörlere ayırmış oluruz onları.

Kocaeli Aydınlar Ocağı web sitesinde her etkinliğin altında, etkinlikte çekilen resimlerin olduğu bir sayfa muhakkak vardır. Etkinlik haberini okurken resimlerini de görürüz.

tiltview2 Her hafta ortalama 1 tane etkinlik yapılmıştır zaten. O yüzden 100'lerce resim var sitede.

Resimleri  toplu halde görmek, resimlerin içerisinde arama yapmak ya da başka bir web uygulamasına Kocaeli Aydınlar Ocağı etkinlik resimlerini dahil etmek ihtiyacınız olursa diye hazırlanan flickr albümünde şu an itibariyle 573 tane resim var.

tiltview3Elima, flickr albümündeki resimleri 3 boyutlu bir ortamda görebileceğimiz bir uygulama hazırladı. Tam yukarıda anlattığım kafamızı o anda yaptığımız işten uzaklaştıracak, eğlenceli şeyler yapmak istediğimiz durumlara göre bir uygulama.

Uygulamaya şuradan ulaşabilirsiniz.

Özelliklerini anlatmak istemiyorum. Deneyip görmeniz lazım.

12 Nisan 2008 Cumartesi

5. Boyut

Prof. Dr. Nevzat Yalçıntaş; Türkiye'nin yetiştirdiği ender aydınlardan birisi. Allah hayırlı uzun ömür versin kendisine. Türkiye'nin bir çok sancılı ve sıkıntılı döneminde içine düştüğü sıkıntıyı gideren kişi olarak yardıma koşmuştur.

Arabulucu ve yapıcı kişiliğiyle de toplumun her kesiminden saygı görmektedir.Aydınlar Ocağı'nın da eski genel başkanı aynı zamanda.

8 Mart 2008 C.tesi günü Kocaeli Aydınlar Ocağının 24. kuruluş kutlaması, İstanbul Boğazı Küçüksü Caddesi Anadolu Hisarı No:10 Beykoz - İstanbul adresindeki Sabancı Öğretmen evinde yapıldı.

Nevzat Hoca da etkinliğimizin konuğu oldu. Yemekte ülke ve dünya gündemine ilişkin pek çok konu konuşuldu. Son dönemde yaşananlar hakkında Hoca, kısa zamanda çok güzel bilgiler verdi.

Yılların deneyimi ile Nevzat Hoca, bir sivil toplum örgütünü başarıya götürecek prensipleri 4D olarak tespit ettiğini söyledi. Bu prensipler şöyle:

  1. Dinamizm
  2. Devamlılık
  3. Disiplin
  4. Düşüncede derinlik

Hoca, Kocaeli Aydınlar Ocağı'nın 24 yıldır, kendisini yenileyerek ayakta ve aynı heyecanla devam eden çalışmalarını bu prensipleri pratikte benimsemesine bağlıyor.

Kocaeli Aydınlar Ocağı'nını kuruluşundan itibaren bir çok etkinliğine katılan ve yakından takip eden Nevzat Yalçıntaş, Sabancı Öğretmenevi'ndeki yemekte bir tespitte daha bulundu. Bu çalışmaları yaparken Kocaeli Aydınlar Ocağı üyelerinin; dinlenmeyi, gezmeyi, ziyaretleri ve kendilerine zaman ayırmayı da ihmal etmediklerini vurgulayrak bu prensiplere 1 madde daha ilave ettiğini söyledi.  5D Prensibi oldu.

  1. Dinamizm
  2. Devamlılık
  3. Disiplin
  4. Düşüncede derinlik
  5. Dinlenmek :)

Hatta

Siz İstanbul'u benden iyi biliyorsunuz. En güzel yerleri buluyorsunuz gitmek için.

diyerek iltifatta da bulundu.

D'yi Dimension (Boyut) anlamında bilişimciler olarak çok kullanırız. 3 boyutlu demek için 3D gibi.

Bu anlamda Kocaeli Aydınlar Ocağı olarak 5. boyutta çalıştığımızı düşünebiliriz. Yukarıda maddeler halinde sıralanan ilk 3 boyut (3D) zaten bir sivil toplum örgütünde sürekliliğin mecburi prensipleri: Dinamizm, devamlılık ve disiplin. Düşüncede derinlik zaman içerisinde oluşacaktır. 5. boyut da İstanbul'daki yemekte Nevzat Hoca'nın tespitiydi.

Prof. Dr. Nevzat Yaçıntaş hocamıza tekrar sağlık ve afiyet diliyoruz.

24 yıldır ocağımızı bugünkü ait olduğu yere getiren, bu çalışmalarda en büyük emeği olan ocağımızın başkanı Sayın Ahsen Okyar'a da daha nice yıllar başımızda bulunarak bu çalışmaları yapmayı Allah nasip etsin.

8 Nisan 2008 Salı

Yazının resmini çizebilir misin Hasan Abi?

Web sitemizde yazarlarımız Güncel ve Akademik kategoride yazılar yazıyorlar. Daha doğrusu biz o şekilde kategorize ediyoruz. Çok fazla kategori yapıp insanları belirli şeyler hakkında yazmaya zorlamak da istemiyoruz. İstedikleri konuda özgürce yazmalarını bekliyoruz.

Genç Kalemler kategorisinde ise Söz Sırası Gençlerde etkinliklerimizde konuşan gençler, ocağımız üyelerinin evlatları, yakınları olan ve yazma istidadı olan gençler tarafından yazılan yazıları yayınlıyoruz. Gençlerin "Akademik" yazıları da oluyor. Yakın gelecekte daha fazla olmasını da temenni ediyoruz.

 

Güncel kategorisinde yazısı yayınlanan yazarlarımızın bir çoğu, hemen hemen hepsi de diyebiliriz, çeşitli yerel ya da ulusal gazetelerde haftalık yazı yazıyorlar. Bu bağlamda her hafta yeni yazıları geliyor sitemize.

Hasan Uzunhasanoğlu ise basılı medyada yazı yazmaması ama web sitemize her hafta düzenli yazı göndermesi özelliğiyle farklılaşıyor.

Hasan Uzunhasanoğlu sadece bu özelliği ile değil, tarzı ile de farklılaşıyor aslında. Bol bol hikayeler kullanan, anlamlı sözler, yazdığı konu ile alakalı ayet ya da hadisler ile süslediği yazıları gerçekten sıradışı ve farklı.

Bir tespitte bulunmak istiyorum. Sitede yazıları yayınlanan ülkemizin saygıdeğer aydınları yazarlık serüvenlerine basılı medyada başladılar. Webe geçişleri daha sonra oldu. Basılı medyanın gerektirdiği formatta fevkalade yazılar kaleme alıyorlar.

Uzunhasanoğlu ise, bu serüvene webde başladı ve webde devam ediyor. Yazılarını yayınlamak için yegane iletişim medyası olarak da interneti seçtiği için kendisini tebrik ediyorum, geleceğe yatırım yaptığını düşünüyorum. BT'ci  olarak bu konuda taraflı davranıyor olabilirim ama onun yazılarını gördüğümde "Hah! Tamam. Tam internetin gerektirdiği formatta bir yazı." diyorum.

İnternetin yazısı sade olur, gerekmedikçe kısa olur, diğer yazılara ve çalışmalara linkler içerir, hikayeler ve benzetmelerle süslenmiştir, resimlerle süslenmiştir, samimi ve güncel bir dili vardır.

Hasan Uzunhasanoğlu, bu sayılan niteliklerin bir çoğunu taşıyan yazılar yazıyor.

Bugün ise Hasan Uzunhasanoğlu yazılarının ilginç bir yanından bahsetmek istiyorum. Son iki yazısının paragraf aralarında, internette tanınan, bu mecrada ünlü olan fotoğraf sanatçılarının değişik resimlerine yer verdi. Kendisi ile yaptığımız görüşmelerde bu uygulamayı devam ettirme niyetinde olduğunu, okuyucularından gelecek geribildirimlerle tarzını geliştirip bir ihtiyaca cevap vermeyi sürdüreceğini söyledi.

Bir Cenazenin Düşündürdükleri başlıklı yazısında Philip Greenspun, şu anda yayında olan son yazısı olan  Eleştirmeyi Seviyoruz başlıklı yazısında ise Standa Navratil adlı fotoğraf sanatçılarının resimlerine yer verdi.

Bugün telefonda konuşurken farkettik, 15 yazısı olmuş bile.Tarzını çok seviyoruz. Bundan sonraki yazarlık sürecinde kendisine başarılar diliyoruz. 

7 Nisan 2008 Pazartesi

Çoktan unuturdum, ben seni çoktan. Ah bu şarkıların gözü kör olsun!

Ruhittin Sönmez, ocağımızın kuruluşundan bu yana kültürel ve ictimai katkılarıyla emek vermiş bir ağabeyimiz.

Web sitemiz yayına başladıktan sonra da yazılarıyla dünyanın 70'e yakın ülkesinde yaşayan, Türkiye'nin hemen hemen her ilinden sitemizi düzenli takip eden ziyaretçilerimize yazılarıyla yol gösteriyor. Duygu ve düşüncelerini bizimle paylaşıyor.

Kocaeli'de yerel bir gazetede de aynı yazılar Kocaeli halkına basılı medya yoluyla ulaştırılıyor.

Türkiye'nin gündemini takip edenler, biliyorum ki onun yazılarını iple çekerler, merak ederler. Onun bakış açısını, değerlendirmelerini okuyarak olaylara çok yönlü ve doğru bakmaya çalışırlar.

Çoğunlukla gündemdeki güncel konular hakkında yazsa da bazen fıkralar, duygu ağırlıklı yazılar da yazar.

Herkesin AKP'nin kapatılması ile ilgili bir şeyler yazıp çizdiği bir haftada ondan "Şarkılar Bizi Söyler" başlıklı duygu yoğunluklu yazıyı görenler şaşırmışlardır. "Ruhittin Bey, ülke gündemini artık umursamaz oldu, şarkı türkü yazmaya başladı" demeye başlayanlar olmuştur.

 

Bugün 62. yazısını web sitemize ekledik ama arşivde yayınlanmayı bekleyen 14 - 15 tane yazı olduğundan aslında geçen haftaki yazısını yayınlıyoruz. bu haftaki yazısı, "Kapatma Davasına Dış Desteğin Maliyeti" başlıklı güzel bir yazı. Elimize ulaştı ama, maalesef bugün sitede yayınlayamadık. Önümüzdeki bir kaç gün içerisinde yayınlanmış olacak.

KAO İzlenimleri Blogunu takip edenlere özel bir uygulama ile yayınlanmadan önce Ruhittin Bey'in yeni yazısını burada paylaşıyorum.

Şu linke tıklayarak yazıyı bilgisayarınıza indirebilir ya da okuyabilirsiniz.

Herkese iyi haftalar dileriz.

5 Nisan 2008 Cumartesi

Yeni yazarlar var

Her geçen gün sitedeki yazı sayısı artıyor. İşimiz zor. Öyle ki, bir yazarın ne zaman başladığını düşünürken, bir bakmışız 10 tane yazısı olmuş. Şu an itibariye toplam 366 yazı var.

Yeni yazarların farkedilir olabilmesi için Göksu, web 2.0 bir badge yaptı mecburen. Üzerinde kocaman "Yeni!" yazıyor. İlk olarak Genç Kalemler'den Ayşenur Kahraman Aytekin için kullandık. Oldukça hoş oldu bence.

badge_yeni 

Bugün yine yeni bir yazarımız başladı. Aslında 1 aydır arşivimizde bekliyordu. Geçtiğimiz ay sürekli güncel yazı bombardımanı altındaydık. Bugüne nasipmiş.

IlhanOzsoy_Makale İlhan Özsoy, yeni yazarımız. Kapatılan SEKA'nın Daira Başkanı iken emekli olmuş. İlk yazısı da SEKA üzerine.

Sırada yeni yazıları var aslında elime ulaşan ama zamanı geldiğinde yayınlayacağımız için burada bahsetmeyeyim. Bir kaç gün içerisinde yayına alacağımız 2 tane daha yazarımız var. Arka arkaya yenileri girmek istemedik. Çünkü sırada yaklaşık 10 tane yazı var bekleyen.

 

İlhan Özsoy'a bundan sonraki yazıları için başarılar dileriz.

Dr. Banu Gürer

BanuGurer Zaman zaman, Kocaeli Aydınlar Ocağı web sitesinde yazarların, sitede resmi yer alan yönetim, denetim ya da ilim istişare kurulu üyelerinin resimleri değişir.

Biz (i,ii), arayüzü değiştirmeye, farklılıklar getirmeye çalışırken, sitede resmi yer alanların da bu tür değişiklik talepleri bizim işimizi kolaylaştırır. Bu sayede arayüz değişikliğine onlar da katkıda bulunurlar.

 

Geçtiğimiz hafta Dr. Banu Gürer de resmini değiştirdi. Bu vesileyle hem kendisinden bahsetmiş olalım, hem de bu ayrıntıyı burada yazalım.

Dr. Banu Gürer, Ocağımızın yıllardır devam eden Söz Sırası Gençlerde konferanslarının ilk konuşmacısı. İzmitli. Öğrenimini bu kentte tamamladı. Marmara İlahiyat'ı bitirdi. Aynı üniversitede yüksek lisans yaptı. YL bitince yine aynı üniversitede doktoraya başladı. Bu sırada Bilgi Üniv.de Tarih bölümünde 2. üniversite olarak lisans eğitimine başladı. Geçtiğimiz yıl onu da tamamladı. Marmara'da doktorasını bitirdi. Şu anda Marmara İlahiyat'ta akademik çalışmalarına devam ediyor.

Bugün itibariyle Kocaeli Aydınlar Ocağı web sitesinde 22 tane yazısı yayınlanmış. Aynı yazılar Aydın Gözüyle Blog sitesinde de yer alıyor. Yazıları Kocaeli Gazetesinde de 15 günde 1 olmak üzere yayınlanıyor.

Yazıları ve yayınları, bir çok çalışmada kaynak gösteriliyor. Bir çok web sitesi (i, ii) yazılarından bir kısmını ya da tamamını yayınlıyor.

Kocaeli'de bir çok farklı ortamda konferanslar veriyor. Bazıları sitemizde de haber olarak yer aldı.

Bu arada arşivde bulunsun diye sitedeki eski resmini de buraya aldım.

banugurer

Ülkemizin genç ve dinamik aydınlarından olan Dr. Banu Gürer'e çalışmalarında başarılar dileriz.